sunnuntai 6. toukokuuta 2012

näihin asioihin ei voi olla törmäämättä

Mihin asioihin tulet varmasti törmäämään Cordobassa? No esimerkiksi näihin:

Dulce de leche
"En voi kuvitella kakkua ilman dulce de lecheä" totesi argentiinalainen kämppikseni Caro, kun ihmettelin miksi dulce de lecheä pitää tunkea joka torttuun. "Mitä te sitten laitatte kakkuihinne?"

Dulce de leche on maidosta ja sokerista keittämällä valmistettavaa makeaa tahnaa. Sitä voi valmistaa itsekin, mutta keittoprosessi vaatii kärsivällisyyttä, varsinkin jos dulcen valmistuksen aloittaa tavallisesta maidosta. Kondensoitua maitoa ja sokeria keittämällä dulce de leche valmistuu nopeammin.
Dulce de lecheä laitetaan oikeastaan kaikkeen makeaan, jäätelömakujakin löytyy monta erilaista. En ensin pitänyt kyseisestä ällömakeasta herkusta, mutta noin kuukauden matkustamisen jälkeen huomasinkin yhtäkkiä pitäväni siitä.


Mate
Mate valmistetaan laittamalla matekuppi noin puolitäyteen hierbaa eli matelehtiä, asettamalla bombilla eli metallipilli lehtien sekaan ja kaatamalla bombillan juureen varovasti noin 75 asteista vettä, niin ettei ylimmät matelehdet kastu. Niin makua riittää pidempään. Maten valmistaja juo ensimmäisen maten (sillä se on huonoin) ja juotuaan kaiken täyttää kupin uudestaan ja antaa sen seuraavalle. Jokainen juo maten vuorollaan tyhjäksi ja kierroksia jatketaan kunnes vesi loppuu tai mate menettää makunsa. Juomiseen liittyy jonkin verran sääntö - bombillaan ei esimerkiksi saa koskea eikä sitä saa liikuttaa.


Tereré
Maten raikas versio tehdään kylmään mehuun ja sen sekaan lisätään jäitä. Suosikkini on tuorepuristettuun appelsiinimehuun tehty tereré.


Asado
Useissa kodeissa tehdään asado joka sunnuntai. Grilliin laitetaan kaikenlaista lihaa ja kasviksia. Kananmunaseoksella täytetyt paprikat ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.


Alpargatas

Perinteiset koko kansan tossut. Sain omani lähtiäislahjaksi.

Tango


Empanadas

Joka paikkakunnalla on oma empanadas-erikoisuutensa. Pohjoisessa empanadakset friteerataan, maistoin täällä juuri friteerattua quinoa-juustoempanadasta, oli herrrkullista!

Buena onda - mala onda
Buena onda ja mala onda ilmauksia käytetään Argentiinassa jatkuvasti. Sananmukaisesti ne tarkoittavat hyvä aalto ja huono aalto. Ondalla eli aallolla tarkoitetaan kuitenkin asiayhteydestä riippuen fiilistä, tilannetta tai ominaisuutta. ¿Que onda? sanotaan kuulumisia kysellessä ja ¡Que buena onda! huudahdetaan kun halutaan sanoa "hyvä homma". Myös ihmiset voivat olla buena onda tai mala onda, hyviä tai ikäviä tyyppejä.


Fernet

Kun täällä ei juoda viiniä tai olutta, täällä juodaan Fernettiä, yrteiltä maistuvaa supervahvaa likööriä kokiksen kanssa.

Alfajores
Alfajor eli iso keksi on koululasten tyypillinen välipala, joka pakataan joka päivä kouluun mukaan.

Fútbol

Jos kuulet kadulla karjahduksia, kyse on luultavasti jalkapallosta. Opin tämän, kun kotona ollessamme säikähdin ulkoa kuuluvaa karjuntaa ja Caro huudahti samantien "voi ei, unohdin että River pelaa tänään!!"

Maito muovipussissa
Maito myydään Etelä-Amerikassa jostain syystä muovipussissa.

GRIDO
Maistuiskos kaks palloa reilulla eurolla? Tai kenties kilo neljällä?

Cuarteto

Cordoban oma sekoitus Etelä-Amerikan rytmejä.


Hevoset

Vapaisiin hevosiin tormää kaikkialla sierralla, kaupungissa liikkuu vain pahvinkerääjien hevoset.

"¡Suerte, mi amor!"

ällä ei lempeitä sanoja säästellä. Mi amor ja mi vida (rakkaani, elämäni) ovat normaaleja tapoja kutsua vieraita ihmisiä. Kauppaan astuessa myyjä tervehtii "¡Hola mi amor!" tai vaikka käyttäen molempia samassa lauseessa, kuten kerran neuvoa kysyessäni: "Hei rakkaani, ei tämä ei ole oikea bussi, kysyppä tuolta, elämäni!". Sanoja käyttävät naiset naisille, naiset miehille ja miehet naisille, mutta en ole ainakaan kuullut miesten niitä käyttävän toisia miehiä puhutellessaHyvästellessä toivotetaan aina onnea, "¡Suerte!"

Katukoirat

Niitä on paljon ja kaikenlaisia. Mukavia ihmisiä ne saattaa seurata vaikka koko päivän (ja joutua vaikeuksiin muiden reviirille mennessään).

Vino (con hielo)

Viini nautitaan täällä usein jään kanssa, myös punaviini. Usein sekaan lisätään myös mineraalivettä.

Locro

Suosittu kurpitsa-lihapaistos (se johon tulee suolia ja sorkkia).

Zapallitos

Paikallinen kesäkurpitsa, ainoa eroavaisuus on muodossa.

Pan relleno

Puistossa, taidemarkkinoilla ja yliopiston puistobileissä kiertää aina joku myymässä pan rellenoa, pizzamaista leipää täytettynä esimerkiksi tomaatilla ja oreganolla, sinihomejuustolla ja oliiveilla, lihalla ja juustolla tai kasviksilla. 

café en polvo

Italiassa asumisen jälkeen en olisi ikinä uskonut juovani murukahvia (joka päivä). Mutta se ei olekkaan ollenkaan pahaa. Ja espresso olisi ollut noin kymmenen kertaa kalliimpi vaihtoehto.


Manifestaciones - mielenosoitukset

Aina ja kaikkialla.

Palo borracho

Lempparipuuni: piikikäs, vihreärunkoinen, vaaleanpunakukkainen.

Finlandia-tuorejuusto


Ei muuta selitystä tähän kuin että se on hyvää!

Cubanitos


Kaduilla tuoksuu usein karamelli - pienissä kojuissa paistetaan karamellisoidaan pähkinöitä ja myydään cubanitoksia, dulce de lechellä (milläs muullakaan) täytettyjä vohvelirullia.


Värit

Värejä käytetään täällä runsaammalla kädellä vähän kaikessa - taloissa, vaatteissa, kankaissa, koruissa ja sisustuksessa esimerkiksi. Caro oli järkyttynyt kuullessaan ettei Suomessa taloaan saa maalata minkä väriseksi haluaa, vaan esimerkiksi vain jollain tietyllä keltaisen sävyllä.

4 kommenttia:

  1. Hei! En ole pitkään aikaan kommentoinut, koska Slovakiassa kommentointi ei onnistunut.
    Voisit tosiaan koota keittikirjan Etelä-Amerikan mauista - kaikki reseptisi ja kuvailemasi ruoat saavat veden kielelle.
    Ainoa asia, joka tuntui tutulta oli maito muovipussissa - niitä Suomessakin harrastettiin 60-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä että siirryttiin tetraan, hiukka kätevämpi!

      Poista
  2. Hahahaaa! Vain tietyllä keltaisen sävyllä! Haa! Haa! Haa! Hei mua on alkanu kiinnostaa ihan sikana toi dulce de leche! Voidaanko tehdä sitä pliiis pliiis jooko??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo tehdään! tai EHKÄ sitä on vielä jäljellä kun tuut!

      Poista