Sain vihdoin selkoa espanjan kursseista ja kävin kokeilutunnilla eilen. Ryhmässä on viisi brasilialaista, yksi yhdysvaltalainen tyttö ja tosi hyvä opettaja. Siellä siis tulen opiskelemaan viimeiset pari viikkoa neljä tuntia päivässä, vihdoinkin! Taso on aika vaativa, mutta parempi niin päin. Kävelymatka kielikouluun on noin 40 minuuttia keskustan halki. Matkan varrelle sattuu pari puistoa ja joki, joten mielelläni kävelen, ainakin nyt kun aamuisinkin ilma on vielä lämmin. Vaikka on jo syksy ja puut alkaa kellertää, päivisin on 30 astetta lämmintä ja usein aurinkoista. Tänään tosin sataa ja on viileää. Lähdettiin kävelylle kämppikseni Caron kanssa, mutta alkoi sataa joten jäätiin istuskelemaan kavereiden viinikauppaan korttelin päähän. Litimärkiä ihmisiä tuli vähän väliä ostoksille ja kyseli meiltä viineistä. Ei paljon osattu neuvoa. Nyt tehdään pizzaa - argentiinalaista versiota tällä kertaa. Tomaattikastikkeeseen laitetaan lisäksi paprikaa ja pizzan päälle myös keitettyä kananmunaa. Juusto on täällä paljon käytettyä sulatejuustomaisempaa juustoa.
Eilen törmäsin taas vaihteeksi mielenosoitukseen kadulla kävellessä. Tällä kertaa tosin vähän vähemmän uskottavaan, kovaääniseen huutanut nainen ei nimittäin aina naurultaan pystynyt jatkamaan huutoaan. Huuto meni jotenkin näin:
"¡Olé olé(heheh), olé olá(ahaha)
vamos compañeros,
vamos a(ahaha) luchar,
por el trabajo
y por la nuestra(ahaha) dignidad!"
¡Che! olisi argentiinalainen huudahtanut. Che-huudahdusta on vaikea suomentaa, se voisi olla kuten "noh" tai "niin". Kymmenen pisteen kysymys: kuka kuuluisa henkilö on saanut lempinimensä juuri tästä argentiinalaisesta sanasta?
No Che Guevara tietenkin. Ympäri Etelä-Amerikkaa matkustellut Ernesto sai liikanimensä argentiinalaistaustansa takia, luultavasti matkustellessaan Guatemalassa vuonna 1954. Kotona Cheta kutsuttiin myös Ernestitoksi, eli pikku-Ernestoksi, erotuksena tämän Ernesto-isästä. Muita lempinimiä olivat muunmuassa el Chancho (sika) ja el Loco (hullu), molemmat nuoruuden kapinallisuuden ja suulauden vuoksi.
Näihin maisemiin Guevaran perhe muutti Rosariosta pikku-Chen astm
an takia. Cordoban sierra oli kuuluisa puhtaasta ilmastaan ja Alta Gracian kaupunki varakkaamman väen asuttamaa aluetta. Che asui Alta Graciassa 19-vuotiaaksi asti ja opiskeli Cordobassa, itse asiassa asun aika lähellä tämän entistä koulua. Che piti itseään cordobalaisena, vaikka perhe muutti 17 Alta Graciassa vietetyn vuoden jälkeen taloudellisten vaikeuksien takia Buenos Airesiin. Alta Gracian kaupungissa asuu nykyään 50 000 asukasta ja kaupunki on kuuluisa jesuiittakirkostaan, Lourdes-neitsyen puistosta sekä Che Guevaran lapsuuden kodista. Muihin näkemiini kaupunkeihin ja kyliin verrattuna Alta Gracia oli aika mukavan näköinen, aika vihrea eikä ainoastaan täynnä neliskulmaisia kortteleita.vaatimattomampia kortteleita
ihan kuin Jerusalemin ultraortodoksikortteleissa, puiston joka kulmassa muistutettiin käytös- ja pukeutumissäännöistä
puistosta löytyi mäennyppylä josta oli hyvät näköalat sierralle "kiitoksia pikku-Lourdes neitsyelle pikku-talostani"
Lourdes
matkalla puistosta Chen luokse talot muuttuivat hulppeammiksi
Chen kotikatu
Ulkomaalaisen pitää pulittaa 75 pesoa (noin 14 euroa) Guevarojen kotiin pääsystä. Argentiinalaiset pääsee kolmella eurolla. Menin kodin aulaan asti ja päätin etten mene sisälle asti. Mitäköhän Che sanoisi jos tietäisi kodillansa rahastamisesta! Kurkin huoneisiin, joissa oli esillä valokuvia Chen elämästä. Ei mitään kovin kummallista siis. Itse talo on keskikokoinen keskiluokkaisen perheen asunto hyvällä asuinalueella.
se paljon puhuttu talo!
veistos pikku-Chestä
veistos isosta Chestä
jesuiittojen rakentama tekolampi keskustassa
jesuiittakirkko
No, enpä ennen tiennyt mitä Che tarkoittaa tai en ainakaan muistanut enää - ehkä se kerrottiin Chen elämänkerrassa, joka joskus tuli luettua. 1970-luvulla Chen punamusta juliste komeili monen opiskelijan seinällä. Pekkaa muuten kutsuttiin Ernestoksi - samankaltaisuutta herrojen nimissä kieltämättä löytyy.
VastaaPoistaEmppu ja Louisa olivat äsken visiitillä, lähtevät maanantaina Himalajan rinteille - pois täältä kylmästä ja räntäsateesta.
Hahah, taidan alkaa kutsua Pekkaa Ernestoksi! Päätittekö jo meettekö Nepalissa käymään?
VastaaPoistaSiittä vaan. Enpäs olekaan sitä nimeä juuri kuullut sitten hurjien Oulun vuosien 70-luvun alussa.
PoistaPäätettiin että ei lähdetä Nepaliin touko-kesäkuussa kun on niin paljon muuta tekemistä ja täällä kevät parhaimmillaan. Pitkät ja hankalat lentomatkatkaan eivät paljon kiinnosta.
Ernesto Pee Vaara
Ei olla ihan varmasti vielä päätetty. Meillä on patikkareissu Suontojen kanssa toukokuun ensimmäisellä viikolla ja touko-kesäkuu ovat minulle ehkä mieluisin aika täällä Suomessa. Lisäksi remontin jälkeen rittäisi piahallakin tekemistä yllin kyllin. Nepalissa alkaa kaiken lisäksi sadekausi kesäkuussa. Toivon, että E ja L jäävät nepaliin vähän pitemmäksi aikaa - myöhemmin syksyllä matka maittaisi.
VastaaPoistaChestä on hyvä elämänkerta- kolonialistijenkkibandiitti Andersonin kirjoittama, myös suomeksi käännetty. Tosi seikkaperäinen, lapsuus ja nuoruuden seikkailut leprasiirtoloissa on hyvin selostettu, mutta ei tylsästi niin kuin elämänkerroissa noi alkuvaiheet usein.
VastaaPoistaPitaapa vilkaista!
Poista