Tänään pitäisi alkaa uusi espanjan kurssi, mutta en vieläkään ole saanut varmuutta sen hinnasta. Aika viime hetken toimintaa etten sanoisi. Uutta kurssia olenkin jo odotellut pari viikkoa joten mielelläni sen jo aloittaisin. Ongelmana on, että kurssin tulee olla yliopistossa, jotta saan pisteet korvattua sitten Suomessa. Yliopistojen espanjan kursseilla vaan näyttää olevan oppilaspula. No, mikäs tässä odotellessa, ei täältä tekemistä puutu.
Espanjaa tulee kuitenkin harjoiteltua joka päivä vaikkei kurssilla olisikaan. En ole oikeastaan muita kieliä puhunutkaan Cordobaan tulemisen jälkeen. Alun kankeus on vähän hellittänyt ja keskustelu sujuu aika mukavasti. Isossa porukassa on silti hankala osallistua keskusteluun.
Kämppikseni Caron äiti tuli kylään ja pääsimme maistamaan canelloneja, argentiinalaisia kreppejä. Sisään laitettiin paprikaa, sipulia, juustoa ja maissia ja lopulta krepit paistettiin uunissa. Pitää kokeilla Suomessakin. Kerroin suomalaisesta versiosta, muurinpohjaletuista. Metsästä kerättävät sieni- ja marjatäytteet herättivät ihastusta - onhan se hienoa että voi vaan lampsia metsään ja kerätä ruokansa.
canellonien täyttö käynnissä
Kävimme myös jokavuotisilla jättimäisillä taide- ja artesaanimessuilla. Matekippoja oli jos jonkinlaisia, samoin gauchovarusteita sekä perinteisiä argentiinalaisia tekstiilejä. Paikalta löytyi myös pohjoisen Jujuyn villavaatteita ja kaupalliselta puolelta retkuja Intiasta asti.
se kuuluisa kalebassi, josta matekupit tehdään - tässä kokonaisena
matekippoja
perinteinen gauchon matekuppi, litteä koska sitä säilytetään satulan ja huovan välissä
kokonaisesta kalebassista tehty kannu
korinpunontaa. Maija, mikäköhän heinä tuo on?
alpargatas - perinteiset argentiinalaiset tossut
termospulloja ja matelaukkuja
gauchon jalustimet, siksi niin suuret ettei jalka lipsahda jalustimesta läpi
jotain lehmän läimimispalloja
perinteinen karvallinen satula ja lasso
lätsiä
Mukaan tarttui capoeiraan soveltuvat perinteiset argentiinalaiset housut, kaulakoru malliksi omaan tuotantoon ja tuliainen.
Koska niitä reseptejä on niin kovasti kaivattu, tässä tulee ensimmäinen. Tein eilen argentiinalaista tortilla de papasta eli perunatortillaa. Varmaan aika samanlainen kuin espanjalainen kaimansa.
Tarvitset kaksi perunaa, kolme kananmunaa, sipulin , valkosipulia ja vähän paprikaa. Hyvä lisä olisi persilja, mutta itseltäni ei sitä löytynyt.
Leikkaa perunat puoliksi ja sitten ohuiksi siivuiksi. Sipulin puolikkaat voi leikata vähän paksummiksi siivuiksi, mutta pitkittäin kolmeen osaan. Paprika leikataan suhteellisen pieneksi ja valkosipuli pieneksi.
Paista vihannekset pannulla öljyssä, kunnes ne ovat melkein kypsiä.
Riko kananmunat kulhoon ja lisää mausteita. Itseltäni löytyi suolaa, pippuria, chiliä ja maustesekoitusta. Sekoita.
Kun vihannekset ovat valmiit, sekoita ne ja kananmunat keskenään. Lisää persilja. Laita seos pannulle (johon kannattaa lisätä tässä vaiheessa lisää öljyä tai voita) ja paista matalalla lämmöllä kunnes reunat ovat valmiit, mutta keskiosa vielä hieman raaka. Itse en pidä kovin kiinteästä tortillasta, mutta se on makuasia.
Sitten seuraa tortillan valmistuksen vaikein osio, nimittäin sen kääntäminen. Irrota tortilla pannusta ja liuta se lautaselle. Kumoa toinen lautanen edellisen päälle ja käännä molemmat ympäri. Tortillan pitäisi olla nyt käännetty. Liuta se takaisin pannulle ja paista vielä hetki.
Valmista on!
¡Buen provecho!
Kiitos reseptistä - huomenna siis meilläkin argentiinalaista tortillaa!
VastaaPoistaTaidekäsityöt ovat kauniita joka puolella maailmaa, kuviesi nahkatavarat ja tossut suorastaan supertyylikkäitä. Oliko ne Jujuyn villavaatteet villapuseroita vai villakankankaasta tehtyjä vaatteita?
Asuntomme kohentuu päivä päivältä - tänään Pekka askaroi hyllyjä vaatehuoneeseen.
Miten kavi tortillan kanssa? Jujuyn villavaatteet ovat seka villapuseroita etta villakankaasta tehtyja vaatteita, ponchoja, huiveja, housuja, voita, pitkia villasukkia, pipoja, hanskoja ja laukkuja...
VastaaPoistaOlisikohan tuo heinä josta pujotaan jonkunlainen ohut kaisla.
VastaaPoistaNuo makramekorut kelpaisi mullekin käyttöön ja malliksi. Osta muutama, jos vielä törmäät. Voin maksaa takaisin.
Jep tuodaan! Voidaan sit miettia miten ne on tehty...
PoistaTäytyy testata tota torttua, vaikuttaa riittävän yksinkertaiselta niin että en tympäänny kesken kokkaamisen.
VastaaPoistaEnkä oikein tajunnut tota jalustinjuttua, siismitähä, kuinka ne jalat siitä vähemmään lipsuu läpi jos ympärys on isompi? eikö sen reiän pikemminkin pitäisi olla pienempi. Et taida oikeen tajuta noita ratsastusjuttuja. ;)
Hehe, niin jalustimen reika on nimenomaan pienempi noissa gauchon jalustimissa ettei jalka luiskahda siita lapi. Se suurempi ymparys vaikuttaa siihen, etta kurotellessa satulasta maata kohti (lehmia lassotessa vai mita ne niille tekeekaan) jalustin on stabiilimpi. Ja varmaan se on myos tyylikysymys.
Poista